БЪЛГАРСКО. ОТ СВЕЖО МЛЯКО.
ОТ РАЙОНА НА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
История на моцарелата

Жоси - История на моцарелатаПроизходът на това прясно и меко сирене, което по правило се произвежда от биволско мляко, се свързва с Южна Италия и областта Кампания. Най-ранните данни за моцарелата са от ХІІ век и в тях се описва, че монасите от манастира „Сан Лоренцо” край град Капуа, Италия, са гощавали преминаващите пелегрини с хляб и mozza или иначе казано – с хляб и сирене. Галеното и по-изтънчено име mozzarella се среща за първи път в записките на папския готвач Скапи през1570 година.

Прясното сирене е еластично и сочно и се разрязва лесно. Днес, голяма част от производството на моцарела е от краве мляко заради добилото големи търговски мащаби производство на краве мляко. Производственият процес е същият като на кашкавала, но при различни температури. Топките моцарела веднага се охлаждат и се слагат в саламура и на това се дължи белият им цвят. Сиренето не преминава през процес на зреене, а веднага е готово за реализация на пазара.

Моцарелата е традиционна основна съставка на автентичните италиански пици, лазаня и паста. Друга класическа комбинация, в която се употребява е салата „Капрезе” – домати и моцарела на резени гарнирани с пресен босилек.

Моцарелата е богата на калций, протеини и живи млечни ферменти, с високо съдържание на витамини и минерални соли. Подобрява храносмилането.

 
Къде може да намерите продуктите на ЖоСи.
Промо продукти в акция
ВИЖТЕ РЕЦЕПТИТЕ НА ЖОСИ В КУЛИНАРНИЯ БЛОГ