БЪЛГАРСКО. ОТ СВЕЖО МЛЯКО.
ОТ РАЙОНА НА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
История на кашкавала

Жоси - История на кашкавалаКашкавалът, както и сиренето, е продукт с много стар произход и около първоначалното му създаване се носят легенди. Счита се, че е бил пренасян в калъпи от власите, окачени на седлата на конете им и е зреел докато е траело пътуването. Според друга теория една еврейка е купила от пазара леко прокиснало прясно сирене. Решила да го пооправи и го сложила в съд за малко на огъня. Сиренето станало на тесто, което тя осолила и така получила нов вид сирене, вкусно и дълготрайно.

Българският кашкавал е вид полутвърдо сирене, което се произвежда от мляко (краве, овче, биволско, козе или смес) и изисква период на зреене 45 дни. По БДС е възприето кашкавал, произведен от овче мляко да се нарича „Балкан“, от краве „ Витоша“, а от смесено мляко „Преслав“. Процесът на производство на кашкавал преминава през следните етапи: приемане и окачествяване на млякото, охлаждане или доохлаждане, пастьоризация на млякото, подсирване на млякото, първична обработка и пресoване, отделяне на суроватката, пресоване на сиренината, чедеризация (втасване на сирената), парене, формиране на питите, осоляване, зреене, миене, сушене, вакуумиране. В производството се влагат калций, закваска и мая.

Важно е да се прави разлика между българския кашкавал и жълтите сирена, познати в Европа. Те се получават чрез влагане на допълнителни закваски след подсирването. Най-изразителната разлика е в дупките, които при жълтите сирена са знак за качество, а при кашкавала са знак за технологичен дефект.

Качественият кашкавал има типичен зрял вкус, умерено солен е, без страничен привкус и мирис, с добра еластичност и консистенция. Поради голямото съдържание на белтъчини, мазнини и минерални соли кашкавалът е изключително полезна храна за всички възрасти. Препоръчва се при анемия, счупвания, изгаряния и травми, за бременни и кърмачки.

 
Къде може да намерите продуктите на ЖоСи.
Промо продукти в акция
ВИЖТЕ РЕЦЕПТИТЕ НА ЖОСИ В КУЛИНАРНИЯ БЛОГ