БЪЛГАРСКО. ОТ СВЕЖО МЛЯКО.
ОТ РАЙОНА НА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
История на българското саламурено сирене

Жоси - История на българското саламурено сиренеБялото саламурено сирене е една от характерните български храни и неизменна част от трапезата ни от стари времена. В славянските езици пра думата за сирене означава „суров“, като вероятна причина за това е, че в миналото за приготвянето на сирене се е използвало сурово мляко. Историята казва, че още конниците на хан Аспарух са пренасяли мляко в кожени мехове на седлата на конете си и някъде на път, случайно, пренасяното мляко се е превърнало в сирене до края на пътуването.

В България под „сирене” се има предвид бялото саламурено сирене. Процесът на производство преминава през следните етапи: приемане и окачествяване на млякото, охлаждане или доохлаждане, пастьоризация на млякото, подсирване, нарязване, изпичане, отцеждане, пресоване, нарязване на прясното сирене, осоляване, опаковане, херметизиране, зреене и съхранение. Крайният продукт е с трайност до 1 година от датата на производство, като колкото е по-узряло сиренето, толкова е по-голяма хранителната му стойност.

Зреенето трае от 30 до 45 дни според вида на млякото. В процеса на зреене най-съществени промени настъпват в белтъците и в по-малка степен при мазнините. В резултат на множество физикохимични и биохимични промени се достига до специфичния вкус и мирис. Съвкупността от вкуса и аромата се нарича „букет на сиренето“.

Според вида на млякото сиренето може да бъде: овче, краве, биволско, козе или смес.

Сиренето притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, които се обуславят от високо съдържание на белтъчни вещества и мазнини, от наличието на добре усвоими от човешкия организъм пептиди, свободни аминокиселини, витамини и микроелементи. Консумацията на бяло саламурено сирене благоприятства храносмилането и пречи на развитието на гнилостни бактерии в червата. Поради високото съдържание на калций, то помага за укрепването на костите и предпазва от рахит и остеопороза.

 
Къде може да намерите продуктите на ЖоСи.
Промо продукти в акция
ВИЖТЕ РЕЦЕПТИТЕ НА ЖОСИ В КУЛИНАРНИЯ БЛОГ