БЪЛГАРСКО. ОТ СВЕЖО МЛЯКО.
ОТ РАЙОНА НА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
За пушеното сирене

Жоси - За пушеното сиренеПри производството на топеното пушено сирене се следва специална технология и опушване по естествен начин. Топеното пушено сирене с марка “ЖоСи” е уникален, разпознаваем и любим млечен продукт. Наградено е със Златен медал от 23-тия Международен панаир на потребителски стоки и технологии - Пловдив, 5-10 май 2003 г.

Прочети още..
 
За топеното сирене

Жоси - За топеното сиренеСъздаването на първото топено сирене е плод на случайност. През 1879 г. в Швейцария един алхимик изпуснал дифосфат, докато провеждал експеримент и … се получило топеното сирене. В България топено сирене започва да се произвежда около 1954 г. в София, а масовото му производство е от 70-те години в цехове в София, Казанлък и Павликени.

Прочети още..
 
История на моцарелата

Жоси - История на моцарелатаПроизходът на това прясно и меко сирене, което по правило се произвежда от биволско мляко, се свързва с Южна Италия и областта Кампания. Най-ранните данни за моцарелата са от ХІІ век и в тях се описва, че монасите от манастира „Сан Лоренцо” край град Капуа, Италия, са гощавали преминаващите пелегрини с хляб и mozza или иначе казано – с хляб и сирене. Галеното и по-изтънчено име mozzarella се среща за първи път в записките на папския готвач Скапи през1570 година.

Прочети още..
 
История на кашкавала

Жоси - История на кашкавалаКашкавалът, както и сиренето, е продукт с много стар произход и около първоначалното му създаване се носят легенди. Счита се, че е бил пренасян в калъпи от власите, окачени на седлата на конете им и е зреел докато е траело пътуването. Според друга теория една еврейка е купила от пазара леко прокиснало прясно сирене. Решила да го пооправи и го сложила в съд за малко на огъня. Сиренето станало на тесто, което тя осолила и така получила нов вид сирене, вкусно и дълготрайно.

Прочети още..
 
История на българското саламурено сирене

Жоси - История на българското саламурено сиренеБялото саламурено сирене е една от характерните български храни и неизменна част от трапезата ни от стари времена. В славянските езици пра думата за сирене означава „суров“, като вероятна причина за това е, че в миналото за приготвянето на сирене се е използвало сурово мляко. Историята казва, че още конниците на хан Аспарух са пренасяли мляко в кожени мехове на седлата на конете си и някъде на път, случайно, пренасяното мляко се е превърнало в сирене до края на пътуването.

Прочети още..
 
Къде може да намерите продуктите на ЖоСи.
Промо продукти в акция
ВИЖТЕ РЕЦЕПТИТЕ НА ЖОСИ В КУЛИНАРНИЯ БЛОГ